Társasházkezelés viták nélkül

Hatékony és megbízható

Szervezeti-, és működési szabályzat (SZMSZ),mennyire hatékonyan szabályoz?

A Szervezeti-, és működési szabályzat (SZMSZ) nem standard dokumentum, hanem a helyi igényekre szabott dokumentum, ami jogokat és kötelezettségeket tartalmaz. Egy használati utasítás, ami a társasház életét szabályozza, jogilag, emberileg, erkölcsileg. Ami benne van az számon kérhető, emiatt is fontos mit és milyen részletesen tartalmaz, nagy felelősség hárul a társasházkezelőre a tartalmát illetően. Egy jó szabályozással pénzt spórolhatnak a tulajdonosok. Ne feledjük, hogy a tulajdonosok sortartásos kezességgel tartoznak egymás felé.
Az SZMSZ másolati példányát a társasházkezelőtől lehet kérni, azonban előfordul olyan, hogy nem az érvényben lévő példánnyal rendelkezik, esetleges viták esetén a földhivatalban őrzött példány a perdöntő, emiatt jobb onnan kikérni egy minimális összegért.

A törvényi szabályozás a szervezeti-működési szabályzat tekintetében: 2003. évi CXXXIII. törvény
13. § (1) A közösség szerveit, azok hatáskörét, jogait és kötelezettségeit, a közös költség viselésének szabályait a közösség szervezeti-működési szabályzatában kell megállapítani.
(2) A szervezeti-működési szabályzatnak - e törvény keretei között - tartalmaznia kell:
a) a tulajdonostárs külön tulajdonának használatára, hasznosítására, a külön tulajdonon belül nem mérhető közüzemi és más szolgáltatások díjának elszámolására és megfizetésére,
b) a közös tulajdon fenntartására, ezen belül
- a közös költség viselésére és a költséghátralékok megfizetésére,
- felújítási alap képzése esetén az alap felhasználására,
c) a társasházi lakóépület házirendjére,
d) a közgyűlés, illetőleg a részközgyűlés hatáskörére és eljárására,
e) a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke és tagjai hatáskörére és feladataira,
f) a számvizsgáló bizottság, ennek hiányában a közösség ellenőrzési jogkörére, feladataira vonatkozó részletes szabályokat.
(3) A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.
www.njt.hu - Nemzeti Jogszabálytár

 

MEGAHOME Társasházkezelés
Hatékony és átlátható társasházkezelés viták nélkül
web: www.megahome.hu
email: info [kukac] megahome.hu
mobil: 0630/457-0222

Társasházkezelő Workshop
Tudatos társasházi tulajdonosoknak, Intéző bizottságnak
Érdeklődni: info [kukac] megahome.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatostulajdonos.blog.hu/api/trackback/id/tr613994716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Társasházkezelés viták nélkül

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása